​Hoe het begon … en verder gaat...


Begin 2008 zegt Kristian de Lange zijn baan op om te gaan ondernemen. Enkele maanden later start hij met Thysia. Onlangs is Rainier Brueren toegetreden en nu staan ze samen aan het roer. Samen vertellen ze, begin 2017, over de geschiedenis en toekomst van hun bedrijf...

 

Kristian, hoe ben je begonnen met Thysia?

De rode draad in mijn loopbaan ligt op het snijvlak van bedrijfskunde en ICT. Het heeft mij altijd bijzonder geïnteresseerd om het informatie management van organisaties te verbeteren. Dat heb ik in verschillende branches gedaan en ook internationaal. Voordat ik startte met Thysia werkte ik bij Schouw Informatisering. In mijn vrije tijd hielp ik een startup van een goede vriend van me. We hadden sparring sessies over hun plannen en als ik daarna terugreed naar huis, dan bruiste ik van de energie. Het idee van het starten van een eigen bedrijf sprak me enorm aan. Daar moest ik echt iets mee. En omdat ik de vrijheid wilde hebben om de start goed voor te bereiden zegde ik mijn baan op. John Schouw begreep mijn beslissing en bood zijn hulp aan. Ik werkte de plannen verder uit en John werd medeaandeelhouder. Vervolgens nam ik de eerste medewerker aan en we begonnen aan het eerste project. Dat was een telersportaal voor Eosta, een groothandel in biologische groenten en fruit. Eosta is nu nog steeds klant en ambassadeur van Thysia. In dit eerste project kwam alles samen. Mijn drive om ondernemer te worden en de eerste toepassing van het nieuwe front office concept van Thysia.

 

Jullie werken op een bijzondere locatie, hoe komt dat zo?

In het eerste jaar na de oprichting werd het met 4 medewerkers al snel tijd voor een eigen plek. Ik zocht iets bijzonders, een mooie locatie in Breda waar je je thuis voelt. Toen bleek het sousterrain van het raadhuis in Princenhage beschikbaar. Vroeger woonde ik daar vlak bij dus ik kende de omgeving. Ik had gelijk een goed contact met de eigenaar en we waren er snel uit. De locatie is prima bereikbaar, bijzonder sfeervol en toch functioneel. Het gebouw heeft een mooie trouwzaal en die is perfect om ook grotere groepen gasten te ontvangen. Inmiddels zitten we niet meer in het sousterrain maar op de veel ruimere eerste verdieping. We hebben in de afgelopen jaren flink verbouwd in het pand…

 Kantoor van Thysia Presentatie zaal Thysia

Wat was er moeilijk in de eerste jaren?

Best veel eigenlijk… De economische recessie begon vlak nadat ik gestart was met het bedrijf. De investeringsbereidheid van bedrijven nam enorm af. Vanaf 2010 gingen we de zorgmarkt ontwikkelen, dit in aanvulling op de business markt (met name in Food/AGF) waarin we al volop actief waren. Het ontwikkelen van de voor ons nieuwe (zorg)markt zat nog in de aanloopfase en vroeg extra investeringen. Dat was een moeilijke periode. De jaren daarna groeiden we snel in de zorg, maar door decentralisatie en bezuinigingen vanuit de overheid kwam dat tot stilstand in 2014. Als we kijken naar de markt dan zitten we nu als bedrijf eigenlijk in de derde cyclus. We hebben volledig focus op front office oplossingen en hebben nu een gezond evenwicht tussen de markten waar we ons op richten.

 

Hoe heb je de moeilijkheden overwonnen?

Door te doen wat nodig is. We hebben financiering aan kunnen trekken voor de transitie waar we in zaten en het team is aangepast. Het belangrijkste is denk ik dat je elke dag leert van wat er wel en niet goed gaat. Zo hebben we product ontwikkelingen gestart die niet goed pasten bij de kern van ons bedrijf. Ook was ik te vroeg met het delegeren van sales. Het is belangrijk de realiteit echt onder ogen te zien en ook te kunnen stoppen met dingen die niet goed zijn. En net als vroeger in de sport heb ik gemerkt dat mijn doorzettingsvermogen cruciaal is voor het ontwikkelen van mezelf en het bedrijf.

 

Rainier, je bent in 2016 toegetreden, wat is jouw verhaal?

Eind jaren negentig heb ik mijn eigen bedrijf, MINT (Media Integration) in Gouda, verkocht. Dit was een productbedrijf op het gebied van smartcards, en met de groei van de chipkaarten voor o.a. betalen en voor de SIM’s in de mobiele telefoons hadden we ons perfect gepositioneerd voor de op handen zijnde ‘technology shift’ van magneetstrip naar chip in bancaire toepassingen en internet. In 5 jaar tijd waren we door diverse groeistuipen heen gegroeid van 0 naar 100 medewerkers, met (onder andere) alle Nederlandse banken als klant, en omdat we marktleider waren in smartcard management wereldwijd stonden we aan de vooravond van een grote sprong naar internationalisatie en verdere groei. Het was beter dat als onderdeel van een groter geheel te doen en ik heb het bedrijf verkocht aan ACI Worldwide, een Amerikaanse corporate (Nasdaq: ACIW) en marktleider in retail banking applicaties.

Vervolgens heb ik het bedrijf en het product portfolio geïntegreerd binnen het grotere geheel en wereldwijd uitgerold, en was ik uiteindelijk verantwoordelijk voor de hele business unit met alle retail banking oplossingen, met een omzet van meer dan 350 miljoen dollar. Een heel mooie tijd, veel gereisd en geleerd over het aansturen en ontwikkelen van teams wereldwijd en over strategisch solution management. Na 10 jaar nam ik afscheid bij ACI en ben ik me fulltime gaan richten op het begeleiden van en participeren in groeiende ICT ondernemingen. Dit heb ik gedaan in de diverse rollen van mede-starter, als (doorstart)investeerder en als interim-manager en commissaris.

Kristian en ik ontmoetten elkaar via de investeerder in Thysia en er was gelijk een bijzondere klik. Vanaf eind 2014 ben ik Thysia gaan begeleiden in de ontwikkeling van het bedrijf. Ik zat zelf ook in een veranderproces want ik merkte dat ik zelf weer wilde gaan ondernemen. Eind 2015 vertelde ik aan Kristian dat ik graag samen met hem verder zou willen gaan, niet alleen vanwege de klik maar ook omdat ik zag dat Thysia – mits we de juiste keuzes maken - een enorm potentieel heeft. Vervolgens hebben we dat goed met elkaar uitgewerkt en vanaf januari 2016 voeren we samen de directie. Recent ben ik ook toegetreden als aandeelhouder met een substantieel belang. We bouwen nu samen met het team aan de toekomst van het bedrijf.

directie Thysia

En wat is die toekomst van Thysia?

Er is een enorme behoefte van organisaties om vanuit een totaalvisie en -architectuur naar hun groeiende informatievraagstukken te kijken. De eilandoplossingen, ook al hebben ze decennia een enorme productiviteitsverbetering mogelijk gemaakt, voldoen niet meer en kunnen de dynamiek en informatiebehoefte van de steeds wijzigende wereld niet meer bijbenen. Legacy is aan de ene kant een stabiele basis, maar aan de andere kant steeds meer een knelpunt in verdere groei. Onze visie komt vanuit het denken in business processen en informatie- en documentstromen. Onze klanten willen vanuit hun dashboard en bestuurdersstoel de motor besturen, en met onze Business Proces Management en Document- en Portaal-oplossingen bieden wij hen daartoe alle mogelijkheden.
Wij zijn er om onze klanten weer heer en meester over hun informatievoorziening te laten worden.

 

Wat maakt Thysia uniek?

We helpen onze klanten om digitaal te innoveren vanuit één frontoffice platform. Dit sluiten we naadloos aan op het bestaande backoffice. Deze architectuur zorgt voor flexibiliteit en snelheid. Dat wordt strategisch steeds belangrijker. Organisaties opereren steeds meer in netwerken en moeten snel integreren met andere partijen. Zo implementeerden we laatst een nieuw klantenportaal en mobiele Apps binnen 2 maanden. Voor onze klant was dat een voorwaarde voor een groot contract. Voorheen was het voor hen niet mogelijk om deze snelheid en flexibiliteit te bieden aan hun opdrachtgevers. En met hetzelfde platform kunnen ze nu ook tal van interne processen structureel gaan verbeteren.

 

backoffice, frontoffice en apps

De tijd is rijp hiervoor. Na vele jaren van investeringen in backoffice en infrastructuur zijn organisaties toe aan de volgende stap. Geen eiland automatisering meer maar kiezen voor een andere weg. Thysia heeft deze visie vertaald in concrete oplossingen. We doen bovendien wat we beloven en gaan altijd voor de toegevoegde waarde voor onze klant. We innoveren samen en met beide benen op de grond.

 

Waar staat Thysia rond 2020? 

Dan hebben we een mooie groei gerealiseerd en zijn we 2 tot 3 keer groter dan nu. Het is onze ambitie dat die groei het resultaat is van ‘de juiste dingen’ doen. En dat gebeurt altijd in verbinding met onze klanten en partners. Het leren en groeien van iedereen in deze relaties is essentieel.

Contact With
Rainier BruerenDirecteur