Circle
Never stop asking Person

MOLA

 

MEESTERS MET PASSIE

 

We staan in de fabriek van Mola. Appelflappen en croissants schieten in hoog tempo voorbij op de machines. Aan het einde van de band worden ze door grijpers opgepakt, in dozen gedaan en automatisch op pallets gestapeld. Met behulp van een contour check wordt gecontroleerd of de volle pallets in orde zijn. Wanneer dat het geval is, gaat het stoplicht op groen en rijden ze op eigen kracht naar het diepvrieshuis. Ook orderpicking en het wegzetten van pallets vanuit productie gaan volautomatisch: het is een hypermodern productieproces. 

“We zijn de afgelopen jaren hard gegroeid en het einde is zeker nog niet in zicht” vertelt Peter Stoffels, Financieel Directeur van Mola. “Zes jaar geleden openden we onze nieuwe fabriek. Inmiddels zijn we met drie keer zo veel medewerkers, draaien we volcontinu op drie productielijnen en wordt de fabriek te klein. Vooral op de Duitse markt groeien we snel in samenwerking met onze Duitse partner Bakerman.” 

 

Samenwerking met Thysia: Verder Op weg naar de slimme fabriek

 

“We hebben continu geïnvesteerd in de automatisering van onze productie en logistiek. Om onze verdere groei mogelijk te maken, investeren we ook in onze organisatie en informatievoorziening. Dit doen we binnen een programma dat we “De slimme fabriek” noemen. We willen alle data aan de bron op een overzichtelijke manier vastleggen via digitale formulieren en mobiele Apps. Daarbij willen we onze processen goed ondersteunen en koppelen aan de backoffice systemen.” 

 

Thysia heeft Mola geholpen bij het opstellen van het programma en de architectuur. Hierbij hebben wij gezamenlijk de verbeterpunten in kaart gebracht en de prioriteiten bepaald. Voor de realisatie van de procesinnovaties wordt het K2 platform gebruikt. Dit wordt gecombineerd met Microsoft Office 365, dat wordt gebruikt voor een centraal intranet en het beheer van documenten. De eerste processen die verbeterd zijn, betreffen product management. Dit gaat over het ontwikkelen van nieuwe bakkerijproducten en het aanpassen van bestaande artikelen. Denk hierbij aan aanpassingen in verpakking, grondstoffen, bewerkingsplannen, enzovoorts.  

 

 

In samenwerking met de klanten bedenkt Mola regelmatig nieuwe producten. In korte tijd worden deze ideeën werkelijkheid en liggen er heerlijke producten in de bakkerijen van de supermarkten. “Dit proces gebeurde eerst met behulp van Excel en veel e-mails” vertelt Antonia Hendriks, productmanager bij Mola. “Samen met Thysia hebben we dit proces sterk verbeterd. De klanten van Mola starten het proces via een slim formulier waarna de benodigde informatie intern aangevuld wordt via diezelfde formulieren. Ik heb altijd inzicht in de status van het proces. Ondanks de complexiteit van het proces, is de verbetering in slechts een paar maanden gerealiseerd, waardoor we hier direct profijt van hebben. Verder hebben we een aantal ‘quick wins’ opgepakt. Dit zijn eenvoudige formulieren die we zeer snel hebben gedigitaliseerd, waardoor we efficiency winnen en kunnen leren van de data. Voorbeelden hiervan zijn declaratieformulieren en bezoekersregistraties.” 

 

“Onze volgende stap is om de overige processen en het samenwerken aan documenten te verbeteren” vertelt Peter Stoffels.